Je Lada Niva res eden najbolj vzdržljivih terencev? To je izziv, ki bo pokazal resnico (Foto zgodba)

27. 9. 2021 | Jure Šujica
Deli
2 / 4
Lada

Fabien Goulmy, vodja oddelka za marketing in razvoj znamke: "Za projekt smo izvedeli povsem po naključju, saj je dvignil kar nekaj pozornosti v ruskih medijih. Ob tem nas je pritegnila tudi srčna zgodba v odzadju. Zgodbi bomo sledili in jo preko različnih kanalov delili z navdušenci nad Nivo. Podpiramo jo, ker si deli naše vrednote: tekmovalnost, avanturističen duh in prijateljstvo."

Ruska Lada je je svoje najsvetlejše obdobje doživela z modelom Niva in čeprav je terensko vozilo v osnovi staro že več kot 40 let, še vedno vztraja na trgu. In to ne le v Rusiji, temveč tudi v Evropi. Prav v teh dneh se s posebno izdajo 50 vozil vrača v Nemčijo, Rusi pa medtem nameravajo njene kvalitete dokazovati na verjetno najbolj zahtevnem vztrajnostnem reliju na svetu, reliju Dakar, do začetka katerega je še nekaj manj kot 100 dni.

No, znamka na Arabski polotok vseeno ne bo poslala svojega dirkalnika, prav tako pa ne bo nastopala v absolutni konkurenci. Namesto tega bo podprla švicarsko ekipo, ki namerava nastopiti v letos predstavljenem, a izredno dobro sprejetem razredu klasičnih dirkalnikov torej vozil, ki so na dirki nastopila pred letom 2000 in reli vozijo po nekoliko prilagojeni trasi.

Najprej poklon zgodovini

Ekipa, ki so se jo Rusi odločili podpreti se imenuje Niva Red Legend Team (zato ni presenetljivo, da je odeta v rdeče-belo barvno kombinacijo), prihaja iz Švice, sestavljata pa jo dva dirkača, Mario Jacober in Sladjan Miljić. Avtomobil, ki ga bo uradno podprla Lada je medtem model Niva, letnik 1984, ki pa sta jo za potrebe nastopa na reliju predelala sama.

»Počaščena sva, da so pri Ladi verjeli v naju in se naju odločili podpreti. To nama bo brez dvoma dalo dovolj zaupanja in pomoči, da se bodo na najinem primeru lahko učili tudi drugi. Priprave sva sicer začela že pozimi, sedaj pa sva po devetih mesecih pripravljena na start. Najin prvi postanek bosta mesto Togliatti (kjer se nahaja Lada op. p.) in tamkajšnji Avtovazov muzej, kjer bova spoznala vse 'bitke' ki so jih preživele Nive in tako navdihnile najin projekt,« je dejal voznik ekipe Jacober.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"