Kopiranje se ne izplača: Ferrari dobil tožbo proti slovitemu nemškemu predelovalcu

Podobnosti med obema modeloma očitno niso opazili le v Maranellu.

Kopiranje se ne izplača: Ferrari dobil tožbo proti slovitemu nemškemu predelovalcu (foto: Mansory) Mansory
3. 11. 2021

Nemški predelovalec avtomobilov Mansory Design (ki ga je leta 1989 ustanovil iransko-britanski poslovnež Kourosh Mansory) velja za enega najbolj prepoznavnih v svojem poslu, pa tudi za enega najbolj kontroverznih. Kreacije delavnice iz Münchna namreč zvezdniki svetovnega kalibra na eni strani obožujejo, številni avtomobilski navdušenci pa se nad njimi tudi močno zgražajo. No, nad njimi pa očitno niso navdušeni niti avtomobilski proizvajalci, kakršen je Ferrari.

Preberite še: Ferrari FXX-K Evo je avtomobil za dirkaške navdušence

V podjetju iz Maranella so namreč izredno navezani na videz svojih kreacij, zaradi česar nikoli niso imeli razumevanja za predelave ali replike. Prav zato tudi niso bili navdušeni nad Mansoryjevo predelavo modela 488, kateremu so namenili nekaj aerodinamičnih dodatkov in grafik, s katerimi avtomobil, sedaj poimenovan 4xx Siracuza, močno spominja na Ferrijevega hiperšportnika La Ferrari oziroma njegovo dirkaško izvedbo FXX K.

Na omenjeni model naj bi v največji meri spominjal sprednji del športnika v obliki črke V, podobnosti pa je bilo mogoče opaziti tudi drugod, zaradi česar je Ferrari v Nemčiji pričel tožbo proti Mansoryju. A nemško pravosodje za njihovo zahtevo po tem, da bi komponente z Mansoryjevim podpisom prenehali prodajati ni imelo posluha. Italijansko podjetje je namreč zavrnilo tako okrožno, kot višje sodišče v Düsseldosrfu, zaradi česar so se pri Ferrariju na pomoč obrnili na Evropsko sodišče v Luksemburgu.

Priložnost tudi za ostale

Šele tu pa so pri Ferrariju dobili, kar so iskali. Po poročanju tiskovne agencije Reuters je namreč tamkajšnje sodišče določilo, da je posamezen sestavni del vozila lahko zaščiten z avtorskimi pravicami, če se nahaja na izpostavljenem mestu vozila ali njegovega dela, hkrati pa je prepoznavno zaradi svoje oblike, linij, barve in podobno.

Podobnost med originalom in kopijo je več kot očitna

Kako se bo zgodba razpletala naprej in do kakšne odškodnine bo upravičen Ferrari sicer še ni jasno. Zadevo naj bi namreč sedaj vrnili v roke nemškemu pravosodju, kjer bo doživela svoj epilog. Je pa zato omenjena tožba po poročanju Reutersa prinesla razlog za veselje pri številnih drugih proizvajalcih prestižnih vozil, katerih kreacije tovrstne predelovalnice pogosto spreminjajo, prilagajajo ali kopirajo.