Milijon evrov za parkirno mesto? V Hong Kongu je padel nov rekord

Parkirno mesto se nahaja v delu mesta, kjer so v preteklosti že večkrat 'padalu' podobni rekordi.

Milijon evrov za parkirno mesto? V Hong Kongu je padel nov rekord (foto: Profimedia) Profimedia
7. 6. 2021

Iskanje parkirnih prostih parkirnih mest ali celo garaž je že v naši prestolnici precej zahtevna naloga, še toliko bolj pa, kadar je govora o nakupu parkirnega mesta. Cene so šle, tako kot pri vseh drugih nepremičninah v nebo in zato je tudi v Ljubljani že mogoče najti parkirna mesta v garažnih hišah, za katere je potrebno odšteti po več deset tisoč evrov. A to je le kaplja v morje v primerjavi s cenami tovrstnih nepremičnin v največjih in najgosteje poseljenih svetovnih metropolah – mestih, kot je Hong Kong.

Oktobra 2019 smo tako pisali o rekordnem znesku, ki ga je za eno parkirno mesto v velikosti 32,5 kvadratnih metrov v stolpnici iztržil poslovnež Johnny Cheung Shun-yee. Nepremičninski posrednik je namreč za omenjeno mesto iztržil 7,6 milijona hongkonških dolarjev ali 874.000 evrov. Še tako visok rekordni znesek pa je bil pred dnevi krepko presežen.

Cene v nebo - nov rekord pred vrati?

V elitni soseski na gori Nicholson, nedaleč stran od stolpa The Center in Central, kjer je bil postavljen zgornji rekord je namreč pred dnevi nepremičninska agencija Wheelock Properties po poročanju britanskega BBC-ja za eno parkirno mesto neuradno iztržila kar 10,3 milijona tamkajšnjih dolarjev oziroma 1,09 milijona evrov. Gre za najdražje prodano parkirno mesto v zgodovini, hkrati pa tudi prvo, ki je preseglo mejo enega milijona evrov. Ob tem se seveda poraja vprašanje, kakšen avtomobil bo omenjeno parkirno mesto gostilo – če sploh.

Hong Kong je namreč v zadnjem obdobju postalo eno najbolj vročih mest in glavno 'lovišče' nepremičnin za nadaljnjo preprodajo. Prav špekulanti pa so tudi tisti, ki cene vseh vrst nepremičnin priganjajo strmo v nebo, s tem pa tudi najemnine.