Kaj je oblikovalce navdahnilo pri oblikovanju te armaturne plošče? (VIDEO)

Oblikovalci lahko navdih najdejo v povsem nepričakovanih stvareh!

Kaj je oblikovalce navdahnilo pri oblikovanju te armaturne plošče? (VIDEO) (foto: Fiat) Fiat
24. 5. 2023

Lingotto - nekoč so tam izdelovali Fiate; proizvodni proces se je začel v pritličju, na strehi tovarne pa so na ovalno testno stezo zapeljali dokončani Fičkoti in drugi Fiatovi modeli. Zdaj bo ta ikonična ovalna steza svoj poklon dobila  v novem Fiatu.

Ni edina

To ni edina testna steza na strehi tovarne; ena je v belgijskem Nessonvauxu, druga pa v Buenos Airesu. Je pa najslavnejša in se je pojavila tudi v filmu Italijanska misija iz leta 1969, ko v enem izmed prizorov protagonisti z avtomobili s strehe tovarne skočijo na sosednjo stavbo.

Nov namen

100 let stara stavba, ki je bila v prejšnjem stoletju arhitekturni manifest Fiatove vizije, je v 70. letih postala premajhna za znamkine proizvodne kapacitete, leta 1982 pa se je proizvodnja tam popolnoma končala. Arhitekt Renzo Piano je na arhitekturnem natečaju zmagal z idejo, da bi stavbo spremenili v mestni javni prostor. Tako so zdaj poleg Fiatovih pisarn v stavbi nakupovalno središče, hotel, koncertne in kino dvorane in kongresni center. 

Ovali na armaturni plošči

Poldrugi kilometer dolga steza je zdaj služila kot glavni oblikovalski marker za novi model, ki ga bo italijanska znamka predstavila naslednje leto, je povedal izvršni direktor Fiata Olivier Francois. Pokazali so tudi nekaj fotografij, kjer je navdih jasno viden. 

Fotografije: Profimedia, promocijsko gradivo

Preberite še: Slovenski as Jan Oblak ima v svoji garaži Porscheja, naokrog pa se največkrat prevaža s tem "običajnim" modelom SUV ...

Priporočamo tudi: Uf, od tega hudega avtomobila je ostal le še kup pepela