Platinasti jubilej britanske kraljice na prav poseben način obeležili tudi pri Jaguarju

Pri Jaguarju so se potrudili in naročniku dostavili avtomobil, ki mu je bolj ali manj pisan na kožo.

Platinasti jubilej britanske kraljice na prav poseben način obeležili tudi pri Jaguarju (foto: Jaguar) Jaguar
7. 6. 2022

V Veliki Britaniji je dogajanje v minulih dneh potekalo v znamenju platinastega jubileja, okrogle 70. obletnice vladavine britanske kraljice Elizabete II. Slednja tako pri 96. letih velja za eno izmed monarhinj z najdaljšim stažem v zgodovini, dogodek pa so pospremili številni slavni Britanci, pa tudi podjetja. Prav poseben dogodek so tako pripravili pri Jaguarju, kjer so se spomnili na verjetno njihov najbolj slaven avtomobil, Type-E.

Predstavili so unikaten primerek, ki na prvi pogled deluje, kot povsem nov primerek, v resnici pa gre za obnovljeno vozilo prve generacije. A če bi v skladu z aktualnimi trendi morda pomislili, da so mu namenili električni pogonski sklop, bi se močno zmotili.

4,2-litrski šestvaljnik se je resda poslovil izpod sijočega motornega pokrova v unikatni modri barvi, ki naj bi jo navdahnila britanska zastava, na njegovo mesto pa je prišel 4,7 litrski agregat. Ta je z zadnjimi kolesi povezan preko novega in modernega petstopenjskega ročnega menjalnika, posodobljeno pa je bilo tudi podvozje.

Preberite še: Poglejte si, kako nor vozni park imata verjetni prihodnji lastnik Twitterja in lastnik Amazona

Da pa gre za moderno, tako imenovano 'restomod' predelavo pa dokazuje še nekaj sodobnih dodatkov, ki jih je avtomobil prejel. V po naročilu narejeni notranjosti se tako nahaja sodoben infozabavni sistem, ki vsebuje tudi na dotik občutljiv zaslon, voznik pa bo v večernem in nočnem času videl nekoliko bolje, kot bi sicer, saj se v ohišju žarometov nahajajo LED svetila.

Omenjeni E-type je sicer le eden izmed 15 vozil, s katerimi so pri Jaguarju obeležili okrogel jubilej, pri čemer pa se v ozadju skriva posebna zgodba. Neimenovani lastnik avtomobila je namreč želel da mu pri podjetju Jaguar Classic najdejo in obnovijo primerek, ki je bil izdelan istega leta, kot je bil sam rojen, to je leta 1965. No, pri Jaguarju so se še nekoliko bolj potrudili in našli avtomobil, ki je bil dokončan le dva dni po njegovem rojstvu.