Pred vrati nov zlom trga klasičnih avtomobilov? Takšno je mnenje strokovnjakov

Ob številnih negotovostih in inflaciji je razlogov za skrb precej.

Pred vrati nov zlom trga klasičnih avtomobilov? Takšno je mnenje strokovnjakov (foto: Hagerty) Hagerty
14. 7. 2022

Trg klasičnih avtomobilov že nekaj let naravnost cveti. Na eni strani smo bili tako nedavno lahko priča prvi prodaji kateregakoli avtomobila s ceno preko 100 milijonov evrov, na drugi pa je mogoče dnevno videti, kako še pred nekaj leti povsem prezrti običajni avtomobili (ali pa z vsaj nekaj športnega pedigreja oziroma prestiža) dosegajo vrednosti primerljivih novih naslednikov. A zdi se, da to ne bo trajalo večno.

Pri britanskem specialistu za zavarovanje klasičnih avtomobilov Hagerty v zadnjem poročilu opažajo, da so se cene za Jaguarja XK220 v zadnjem letu dvignile za 14,6, za Porsche 959 Komfort za 15,2 , za Bugatti EB110 pa za kar 32,9 odstotkov. Ustvarja se torej nekakšen mehurček, kakršnemu je bil svet na gospodarski ravni priča pred zlomom leta 2008, ki preprosto ne bo mogel rasti v nedogled.

Razlogov za rast cen je sicer več, med drugim tudi dejstvo, da so pripadniki generacije X na vrhuncu svojih finančnih zmožnosti. A brezskrbnost, ki je sledila zaprtju zaradi epidemije covida sedaj nadomešča inflacija in pa vse dražji energenti, ki številne avtomobilske navdušence, predvsem tiste, ki iščejo avtomobile v vrednosti do 50.000 funtov v luči težkih prihajajočih časov odvračajo od nakupa klasičnih avtomobilov.

Preberite še: To so odbiti fantje s Prekmurja, ki v svoji delavnici delajo prave čudeže (preverite to noro zbirko jeklenih lepotcev)

Situacija naj bi celo nekoliko spominjala na tisto v začetku 90. let prejšnjega stoletja, ko je prišlo do občutnega padca cen klasičnih avtomobilov, vseeno pa naj do tega po mnenju analitikov pri Hagerty-ju ne bi prišlo. Ljubitelji klasičnih avtomobilov so namreč preveč dobro obveščeni o situaciji na trgu, zato je težko pričakovati, da jih bodo morebitne težke razmere prisilile v prodajo avtomobilov pod ceno, kakršno bi lahko zanje iztržili danes.

Do padca cen bi na nekaterih področjih tako lahko povsem mogoče prišlo (na drugih bo situacija tagnirala), vendar pa strokovnjaki pri Hagerty-ju poročilo zaključujejo z ugotovitvijo, da do zloma trga vseeno najverjetneje ne bo prišlo.