Retro dirkalna Panda je dirkalnik stare šole le na prvi pogled. Poglejte, kaj se skriva pod karoserijo (video)

Zmogljivejšo in bolj za reli pripravljeno Pando bi le stežka lahko našli.

Retro dirkalna Panda je dirkalnik stare šole le na prvi pogled. Poglejte, kaj se skriva pod karoserijo (video) (foto: M-Sport) M-Sport
9. 12. 2021

Dandanes prva generacija Fiatove Pande velja za pravo legendo, za kar gre zasluga tudi njenemu štirikolesnemu pogonu. Navkljub temu in majhnim dimenzijam pa Panda v prvi generaciji nikoli ni postala reli avtomobil, čeprav bi utegnila konkurenci dodobra mešati štrene. Očitno pa je po več kot štirih desetletjih sedaj napočil čas tudi za to, zahvala pa gre v največji meri britanskemu specialistu za reli dirkalnike, podjetju M-Sport.

Britanci, ki zadnja leta največ pozornosti namenjajo predelavam Fordovih Fiest – zgolj po specifikacijah razreda R5 so jih izdelali 294, avtomobil pa je posledično postal eden najbolj uspešnih po številu zmag na različnih relijih – so se namreč lotili zanimivega projekta. Vzeli so namreč karoserijo prve generacije Fiatove Pande in jo združili s pogonskim sklopom podvozjem in vsemi ključnimi komponentami Fieste R5.

Preberite še: Fiat panda znova dokazuje, da v snegu z njo ni šale (video)

Pod karoserijo so tako namestili 1,6-litrski Ecobost turbobencinski motor z močjo 300 'konjev' ali 221 kilovatov, ki moč na vsa štiri kolesa prenaša preko petstopenjskega sekvenčnega menjalnika. Kolesa so ob tem pomaknjena precej bolj ven, kar pomeni, da je bila karoserija razširjena za 360 milimetrov, avtomobil pa je pridobil videz, ki spominja na dirkalnike razreda B. M-Sport je sicer že predstavil tudi uradni video.

M-Sportova Panda je tako postala čisto pravi dirkalnik, 'zgodba' pa se nadaljuje tudi v notranjosti. Armaturna plošča je namreč ostala precej špartanska in podobna originalni, poleg školjkastih sprednjih sedežev s šesttočkovnim varnostnim pasom in odstranitve zadnje klopi pa je dirkalnik dobil še zaščitno kletko, odobreno s strani organizacije FIA.

Preberite še: 40 let prijaznega medveda iz Torina