Ukrep za večjo varnost: namesto vozniškega dovoljenja brezplačen javni prevoz

Ukrep naj bi v praksi začel veljati že s prvim decembrom.

Ukrep za večjo varnost: namesto vozniškega dovoljenja brezplačen javni prevoz (foto: Profimedia) Profimedia
24. 11. 2021

Starejši vozniki, oziroma tisti po dopolnjenem 65. letu starosti praviloma veljajo za bolj ogrožene v prometu, hkrati pa zakrivijo tudi precej prometnih nesreč. Med voznik, starejšimi od 75 let je smrtnih žrtev v Evropi v povprečju kar petkrat več kot v drugi starostnih skupinah. Razlogi so očitno, od slabše fizične pripravljenosti, reakcijskega časa, slabšega vida in tako naprej. Vsaka država se s tovrstnimi težavami sooča na svoj način, nekatere tudi z neobičajnimi metodami.

V Nemčiji, natančneje v zvezni deželi Baden-Württemberg bodo tako upokojencem po poročanju hrvaškega HAK-a in nekaterih tujih medijev ponudili možnost pridobitve brezplačne letne karte za javni prevoz. A to bodo dobili pod pogojem, da bodo trajno vrnili svoja vozniška dovoljenja in se tako odpovedali uporabi avtomobila.

Preberite še: Starejši vozniki - Ko vožnja postane naporna. In nevarna

Statistika v Nemčiji namreč kaže, da je kar tretjina smrtnih žrtev na tamkajšnjih cestah starejših od 65 let, kar 68 odstotkov vseh nesreč pa povzročijo starejši vozniki. Oblasti v omenjeni deželi želijo z omenjenim ukrepom v prvi vrsti povečati varnost na cestah, kar jim bo glede na statistične podatke verjetno tudi uspelo. Za omenjeni ukrep bodo zato namenili tri milijone evrov – kar pa je seveda neprimerno manj v primerjavi s številnimi življenji, ki bi jih v teoriji uspeli rešiti.