Tega v Nemčiji ne zmore niti mogočni Volkswagen

Kljub številnim tekmecem je na ruskem trgu vsak peti avtomobil še vedno znamke Lada. Lani so ponovno obudili k življenju legendarno Nivo.

Tega v Nemčiji ne zmore niti mogočni Volkswagen (foto: Lada) Lada
25. 1. 2022

Res je, niti največji nemški  avtomobilski proizvajalec Volkswagen na domačem trgu ne dosega tolikšnega tržnega deleža kot ga v Rusiji legendarna Lada, ki spada pod okrilje skupine Renault. Lani si je Lada namreč odrezala skoraj 21 odstotkov ruske tržne pogače, modela Vesta in Granta pa sta najbolj priljubljena avtomobila v državi, vsak s približno tretjino celotne prodaje znamke.

Lani je bilo v Rusiji prodanih 350.714 Ladinih avtomobilov, kar je 2,1 odstotka več kot leta 2020. Med njimi jih je bilo skoraj 3000 z motorjem na zemeljski plin. Oba terenska avtomobila, Niva Legend in nova Niva Travel sta vsak posebej privabila po več kot 25.000 kupcev.

Ladina prodajna mreža, ki je že tako največja v državi, se je lani še povečala in zdaj vključuje že več kot tristo prodajnih mest. Povečal se je tudi izvoz in Lada je v primerjavi z letom 2020 v 17 držav prodal za 9,4 odstotka več, oziroma skupaj 35.800 avtomobilov. Med državami kamor so jih poslali, ni zahodnoevropskih, ker Ladini modeli  ne ustrezajo vse strožjim predpisom o izpušnih plinih.

Prerberite še: Na napeti dražbi skoraj početverili ceno Lade Nive, zanimanje tudi iz tujine!

Medtem ko je bil leta 2020 uradni izvoz v Evropo ustavljen, je Lada v Rusiji prav predlani dosegla najvišjo rast tržnega deleža vrednost v devetih letih. Hkrati so ob predstavitvi nove športno terenske Nive Travel, katere proizvodnja je končno stekla lani, ponovno 'obudili' k življenju prvotno Nivo (ki je v vmesnem času nosila ime 4x4), ki ji zdaj dodajajo oznako Legend.