Alpine bo končno predstavil nov model, ki pa žal ne bo več rohnel

30. 4. 2023 | Matjaž Korošak
Deli

Po razdelitvi Renaulta na več segmentov je znamka Alpine končno dobila samostojnost in tako ne bo spadala ne v segment Power (hibridna in ICE tehnologija) ne Ampere (električni modeli). Četudi je znamka odločena, da bo od leta 2026 izdelovala le še modele z električnim pogonom. Zdaj njihova prihodnost počasi dobiva obliko - in imena.

Če je zdaj že jasno, da bo A110 zares dobil istoimenskega naslednika (kljub temu, da bo trenutni model verjetno ostal v prodaji vsaj do leta 2026 - s prodajo pa so začeli že 2018), ki ga snujejo z Lotusom. Zdaj pa so pri znamki Alpine razkrili, da bo naslednji model, ki bo nosil slavno oznako, verjetno križanec. Ali morda malce višje nasajen petvratnik. Bolj blago so mu pri Alpinu sicer rekli večnamenski športni avtomobil. Vsaj tako je sklepati po doslej povedanem in silhueti avtomobila, ki so jo že objavili.

Novinec z novo kombinacijo številk A290_β

S tem sistemom sledi strategiji poimenovanja vozil znamke Alpine s črko A, ki ji sledijo tri številke. Prva številka pomeni velikost vozila. “90” predstavlja Alpinino družino večnamenskih športnih vozil, znanih kot “life-style” vozila za življenjski slog. Povsem športna vozila pa imajo številko “10”.  Izraz beta izhaja iz programerskega sveta, kjer pomeni testno različico, tik pred izdanjem končne verzije.

Glede na vse podatke bi lahko bil A290 tudi Alipinina interpretacija novega R5, ki pa bo seveda na trgu (2024 ali 2025) z zmogljivejšim pogonom, podvozjem in baterijo, še vedno pa na CMF B EV platformi. Če bodo seveda želeli slediti vzorniku iz zgodnjih osemdesetih let prejšnjega stoletja, bo moral A290 ponuditi precej več od R5, ki bo po številkah blizu modelu Zoe, čeprav lažji in cenejši (vsaj za proizvodnjo) in je trenutno v zadnji fazi testiranj.

Še dva večja SUV-ja

Poleg hatchbacka je za zdaj jasno le še, da bo znamka leta 2027 ali 2028 dobila še dva večja električno gnana športna terenca, s katerima se seli v ZDA. Tam si namreč želijo ustvariti vsaj polovico prodaje in prometa. Sicer pa bo verjetno več znano še devetega maja, ko bo šef znamke Laurent Rossi predstavil javnosti nov model v obliki koncepta. Zagotovo pa bo razkril še kak korak znamke, ki je dobila tudi dva nova direktorja (Antonino Labate je na primer uspešno skrbel za trženje in prodajo pri zelo uspešni znamki Cupra) v bližnji in malce bolj oddaljeni prihodnosti.

Poglejte, kako nas je prepričal Alpine A110S!

Preberite še: Imate slab dan? Ne more biti tako slabo, le poglejte, kaj se je zgodilo temu lastniku Ferrarija…

Priporočamo tudi: S tem traktorjem bi zagotovo bili glavni na vasi!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol