Električni avtomobili: kakšen odnos pa imajo do njih Američani?

11. 8. 2022 | Jure Šujica
Deli

Prava slika je morda drugačna, kot bi kdo mislil.

Evropska Unija v zadnjem obdobju močno teži k elektrifikaciji voznega parka, k temu pa močno spodbuja tudi vse države članice. Bolj ali manj je tako jasno, da bo EU prva večje področje na zemlji, kjer bo prodaja avtomobilov s termičnimi motorji slej ko prej prepovedana.

Mnenja običajnih ljudi, potrošnikov so na drugi strani deljena. Kar precejšen je tako delež tistih, ki so elektrifikaciji naklonjeni, vseeno se pa zdi, da je delež drugih, ki si ne želijo električnih avtomobilov, vsaj ne v tem trenutku in v teh pogojih, večji.

A če sta deleža obeh polov relativno visoka v Evropi, pa je situacija v Združenih državah Amerike povsem drugačna. Kot je pokazala nedavna raziskava S&P Global Mobility namreč večina Američanov niti pod razno ni naklonjena nakupu električnih avtomobilov. Izjema na tem področju je le zvezna država Kalifornija, kjer že sedaj oblasti močno spodbujajo uporabo električnih avtomobilov.

Preberite še: Novi šef Volkswagna že napovedal spremembe, ki marsikomu ne bodo po godu

Kot je pokazala omenjena raziskava je namreč Kalifornija bolj ali manj edina ameriška zvezna država z visokim deležem zanimanja za nakup električnih avtomobilov. Kar 39 odstotkov vseh električnih avtomobilov, prodanih v ZDA je namreč našlo nove lastnike v omenjeni zvezni državi. Na drugem mestu je s 6,7 odstotka Florida, nato pa sledijo Teksas, Washington in New York, kjer je bilo prodanih le še 3,6 odstotka vseh električnih avtomobilov. V večini preostalih držav je ta delež manj kot en odstotek.

Poltovornjaki prevladujejo avtomobilskemu trgu v ZDA, ponudba električno gnanih pa je relativno skromna. Nenazadnje še vedno ni prišel na trg niti pred leti napovedan in predstavljen Tesla Cybertruck.

Maja letos je delež električnih avtomobilov v ZDA sicer nekoliko narasel v primerjavi s prejšnjimi leti in dosegel 4,6-odstotni delež, kar pa je še vedno precej daleč od deleža bencinskih in dizelskih vozil. Kljub temu pa električni avtomobili predstavljajo zgolj 0,6-odstotka vseh registriranih vozil na cestah v ZDA, pri čemer se ena tretjina električnih vozil nahaja v Kaliforniji.

Ameriški analitiki tako predvidevajo, da bo tamkajšnji trg prelomno točko, ko bodo kupci pogosteje začeli kupovati električne avtomobile, nastopil najhitreje nastopil šele čez nekaj let. Hkrati tudi ni pričakovati, da bo preskok prav hiter, avtomobilov s termičnimi motorji pa se tako ne bodo znebili še desetletja – in zagotovo ne pred Evropo.

Kakšno pa je vaše stališče do nakupa električnega avtomobila? Pred dnevi smo za vas pripravili anketno vprašanje, na katerega lahko še vedno odgovorite - če seveda še niste. Dostopno je na tej povezavi.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"