Avtomobilska vojna med Evropo in Rusijo se zaostruje

Avtomobilska vojna med Evropo in Rusijo se zaostruje (foto: Škoda)
Škoda

Nove omejitve izvoza avtomobilov na ruski trg in težave za lastnike zaradi onemogočanja delovanja aplikacij za daljinsko upravljanje.

Evropska unija je v okviru enajstega svežnja sankcij proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino razširila kategorije avtomobilov, ki jih je prepovedano dobavljati na ruski trg. Tako so poleg luksuznih avtomobilov, dražjih od 50 tisoč evrov, po novem za izvoz v Rusiji prepovedani novi in rabljeni električni avtomobili, hibridni in bencinski avtomobili s prostornino motorja nad 1,9 litra. Prepoved velja tudi za dobavo nekaterih vrst avtomobilskih komponent.

Po mnenju poznavalcev prepoved velja le za pravne osebe, zato bodo avtomobile še naprej lahko uvažali prek fizičnih oseb. Poleg tega hibridni in električni avtomobili prihajajo v Rusijo predvsem iz Kitajske in Koreje, zato se glede dobave ne bo spremenilo veliko.

Bolj problematično je, da so zahodni proizvajalci avtomobilov za ruske uporabnike omejili funkcionalnost svojih aplikacij. Težava je prizadela zlasti lastnike avtomobilov znamk Škoda, Kia, Infiniti, Nissan in Renault, ki na primer ne morejo na daljavo odkleniti avtomobilskih vrat, zagnati motorja, videti, koliko goriva je ostalo, ali posodobiti programov, ki nadzorujejo delovanje motorja in zavornega sistema. Poleg tega so proizvajalci avtomobilov trgovce pustili brez programske opreme, ki bi jim omogočila, da bi se seznanili s servisnimi vpoklici, ko bi bile ugotovljene tehnične napake.

Preberite še: Japonska znamka znova odpira lov na mlajše kupce

Morda vas zanima tudi: Tudi novi Ladin križanec nastaja po kitajskem receptu

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol