Japonci razkrivajo načrte za prihodnost, milijardni načrti zajemajo tudi športne kabriolete!

29. 11. 2021 | Jure Šujica
Deli

Celoten globalni plan naj bi realizirali v prihodnjem desetletju, večji del pa že do leta 2026.

Japonski Nissan velja za pionirja v svetu električnih avtomobilov, še pred tem pa je bil tudi med prvimi, ki so razkrili potencial športnih terencev. Nenazadnje je njihov Qashqai že dolga leta eden najbolje prodajanih avtomobilov v tem segmentu. Ko so torej pripravljali najnovejši načrt za prihodnost, je bilo jasno, v katero smer se bo odvijala njihova dejavnost v prihodnjem desetletju.

Elektrika bo namreč očitno že kmalu postala bolj ali manj edini vir pogona za njihove avtomobile. Pri Nissanu so namreč danes predstavili nov petletni strateški načrt, vreden kar dva bilijona jenov oziroma 15,6 milijarde evrov. V sklopu tega načrta nameravajo doseči, da bodo do leta 2026 na evropskih tleh električni in elektrificirani avtomobili predstavljali kar 75 odstotkov celotne prodaje. To je recimo 20 odstotkov več kot na Japonskem in 35 odstotkov več kot na Kitajskem.

Elektrika bo postala cenejša

V sklopu in z namenom dosega tega cilja bodo pri Nissanu v tem obdobju predstavili skupno kar 20 novih modelov, opremljenih z elektrificiranimi pogonskimi sklopi. O podrobnostih še niso govorili, so pa zato razkrili štiri prototipe, ki bi jih utegnili 'pretvoriti' v serijske modele. Med njimi je verjetno najbolj zanimiv koncept športnega dvoseda brez strehe Max-Out, ki je zasnovan na že predstavljeni platformi CMF-EV. Slednjo si sicer deli z Nissan Ariyo in Renault Meganom E-tech.

Sicer pa bo velik del finančnih sredstev, kot je bilo pred časom napovedano, namenjenih razvoju cenejših in bolj vzdržljivih baterij. Do leta 2024 naj bi tako predstavili pilotno tovarno za proizvodnjo sklopov brez tekočih elektrolitov in elektrod ter brez kobalta. Takšni sklopi naj bi bili za kar 65 odstotkov cenejši od sodobnih, hkrati pa tudi bolj vzdržljivi. V uporabo naj bi prišli z letom 2028, razvoj pa naj bi se nato le še nadaljeval, s čimer bodo električni avtomobili postajali vedno bolj dostopni, Nissan pa bo do leta 2050 dosegel ogljično nevtralnost na vseh področjih.

Preberite še: Nissan razkril, kdaj bodo prenehali s proizvodnjo bencinskih motorjev

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol