Ne zgolj prevelika hitrost, k črni statistiki pripomore tudi neuporaba najbolj osnovne zaščite!

4. 4. 2022 | Jure Šujica
Deli

Kar slaba polovica voznikov osebnih vozil, ki so lani v Sloveniji izgubili življenje med vožnjo ni bila privezana.

Na policiji vselej opozarjajo na to, da je neprilagojena hitrost na cesti glavni razlog za nastanek prometnih nesreč v Sloveniji, čemur je bila posvečena tudi nedavna akcija slovenskih policistov, usklajena z zvezo evropskih cestnih policij, Roadpol – Hitrost (Speed). Ne glede na to, da k alarmantnemu zvišanju žrtev na naših cestah lansko leto ni pripomogla zgolj prevelika hitrost temveč tudi alarmantno nizek delež uporabe varnostnega pasu med vsemi udeleženci.

Statistika namreč kaže na to, da je lansko leto med vsemi vozniki osebnih vozil, ki so v prometnih nesrečah izgubili življenje varnostni pas uporabljala le dobra polovica (56 odstotkov) oziroma 18 izmed 32 voznikov. To je pravzaprav najslabši rezultat v zadnjih petih letih. In da bi varnostni pas zagotovo pripomogel k zmanjšanju števila smrti priča podatek, da je med tistimi, ki so preživeli nesrečo s hujšimi posledicami, varnostni pas uporabljalo 80 odstotkov voznikov.

Preberite še: Na evropskih cestah manj smrtnih žrtev, kako je na slovenskih?

Slaba je tudi slika na področju uporabe varnostnega pasu med preminulimi potniki. Vsaj pet izmed 11 potnikov (za enega podatka ni bilo mogoče ugotoviti) varnostnega pasu zagotovo ni uporabljalo. V letošnjem letu je izmed sedmih umrlih voznikov osebnih avtomobilov varnostni pas uporabljala le trojica voznikov, kar kaže k nadaljevanju trenda iz lanskega leta.

Skoraj štiri odstotke v le štirih urah

Lansko leto je sicer policija zabeležila 54.020 kršitev, povezanih z neuporabo varnostnega pasu, kar je kar dobrih 10.000 več, kot leta 2020. Ob tem je bilo dobrih 10 odstotkov kršitev povezanih z neuporabo varnostnega pasu pri otrocih – znova več kot leta 2020.

V luči teh podatkov so se zato na policiji in Agenciji za varnost prometa odločili ter pripravili novo akcijo poostrenega nadzora uporabe varnostnega pasu v avtomobilu. Ta se začenja z današnjim dnem, trajala pa bo do 10. aprila. Ta bo zajemala poostren nadzor na cestah, agencija pa bo preko 75 občinskih svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu razdelila 10.000 informativnih gradiv. Hkrati bo izvedenih še nekaj preventivnih dogodkov.

Da so tovrstni nadzori sicer učinkoviti in potrebni, kaže tudi podatek o njihovi uspešnosti. Kot poudarjajo na AVP so namreč januarja lansko leto v zgolj štirih urah nadzora po celi državi odkrili kar 2.714 voznikov, ki niso uporabljali varnostnega pasu; ali 3,9 odstotka vseh kršiteljev. Le predstavljamo si lahko, koliko je torej na cestah dejanskih kršiteljev.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"