Uradno: preko 1.000 'konjev' tudi za Shelby Mustanga

23. 8. 2022 | Jure Šujica
Deli

V optimalnih razmerah se bo številka dvignila vse do 1.300 'konjev'. A le za izbrance

Carol Shelby je v desetletjih življenja poskrbel za izdelavo marsikaterega športnega avtomobila, večinoma Fordov. In čeprav je od njegove smrti minilo že deset let, podjetje, ki nosi njegovo ime še naprej skrbi za ljubitelje hitrih vozil znamke, predvsem Mustangov. A z najnovejšim modelom so na področju motorne moči naredili velik korak naprej, morda celo dva in oznako CR, ki zaznamuje najbolj zmogljive modele.

CR je sicer okrajšava za oznako Code Red, rdeči alarm, gre pa pravzaprav za prvi primer, ko je podjetje eksperimentalno vozilo preobrazilo v serijski model. Prvi Mustang s takšno oznako se je sicer v javnosti pojavil že leta 2008 in je bil opremljen s 5,4-litrskim bencinskim motorjem, podprtim s tlačnim polnilnikom oziroma kompresorjem.

Preberite še: Ta ameriški novodobni klasik je v lasti slovenskega glasbenika. Uganete katerega?

No, novi Code Red ima nekoliko drugačno zasnovo. 5,2-litrski motor je namreč opremljen z dvema turbo puhaloma, njegova moč pa bo znašala preko 1.000 'konjev' oziroma 74 kilovatov v primeru, da ga bo poganjal 93-oktansko gorivo (ki je v ZDA še vedno na voljo). V primeru, da bo v rezervoarju za gorivo etanol E85 pa bo ta številka precej višja. Motorna moč bo namreč tedaj znašala 1.300 'konjev' ali 956 kilovatov, po vrhu vsega pa bo na voljo še 1.356 Njutonmetrov navora.

Ob vseh motornih spremembah – zaradi dodatne zaloge moči je bilo potrebno izdatno okrepiti številne notranje komponente agregata – sta bili sprememb deležni tudi notranjost, izdatno odeta v kombinacijo rdečega in črnega usnja, ter zunanjost. Največja sprememba na slednji je precej večje zadnje krilce, ki bo pomagalo pri oprijemu zadnjih koles.

Sicer pa bodo v zmogljivostih novega avtomobila lahko uživali le redki. Pri Shelby-ju bodo namreč izdelali le po 10 vozil za vsako modelno leto med leti 2020 in 2022. Skupaj torej 30 vozil. In cena? Vsak posameznik bo moral za omenjeno predelavo plačati dobrih 200.000 evrov ali 209.995 dolarjev, poleg tega pa bodo morali priskrbeti še donatorski avtomobil.

Preberite še: Neuradno: tu so prve podrobnosti prihodnjega Mustanga; bencin se še ne poslavlja

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja