Najbolj brano v 2021: 10 novic, ki so zaznamovale avtomobilski svet

Leto 2021 so v avtomobilskem svetu v veliki meri na globalni ravni zaznamovale napovedi velikih imen avtomobilske industrije o prehodu na električno energijo, kar voznike močno razdvaja: med zagovornike tovrstnih rešitev in nasprotnike, ki vidijo v tem številne težave. Na domačem prizorišču je bila medtem najbolj odmevna novica uvedba avtocestne policije, ki je bila po letih napovedovanja in pričakovanj konec marca končno ustanovljena.

Najbolj brano v 2021: 10 novic, ki so zaznamovale avtomobilski svet (foto: Arhiv AM) Arhiv AM
31. 12. 2021

Avtocestna policija uradno zaživela, znana tudi prva vozila

Ustanovitev avtocestne policije je bil sicer eden izmed največjih projektov slovenske policije v načrtu slovenske policije za zadnjih deset let, že v manj kot letu dni pa se je rešitev izkazala kot izredno pozitivna, saj so imeli policisti kar nekaj dela s prekrškarji. Posledično je bila v mesecih po ustanovitvi deležna prvih posodobitev, oddelek pa je dobil tudi par zmogljivih limuzin BMW serije 5 in par novih motociklov iste znamke.

Jugoslovanska legenda obujena, takšne so informacije o njeni proizvodnji

Jugoslovanski avtomobilski ponos, Yugo je odpeljal v zgodovino že pred več kot desetletjem, kljub emu pa se zdi, da po zaslugi številnih, ki se radi spominjajo mladosti še dolgo ne bo šel v pozabo. Hkrati se zdi, da si številni želijo, da bi Yugo doživel reinkarnacijo, pa če tudi v podobi električnega avtomobila. Precej na glas je namreč završalo, ko so v javnost prišle računalniško ustvarjene slike Yuga, kakršen bi bil lahko videti v prihodnosti. O morebitni proizvodnji na drugi strani vseeno še ni govora.

Lewis Hamilton je po naslovu prvaka ostal tudi brez...

Letošnja sezona formule 1 je bila ena najbolj razburljivih v zadnjih letih, odločitev o svetovnem prvaku pa je padla šele v zadnjem krogu zadnje dirke, ko je Max verstappen iz rok Lewisa Hamiltona vzel peti zaporedni naslov svetovnega prvaka. Britanec pa se je nato le nekaj dni po omenjeni dirki poslovil ne le od prestola formule 1, temveč tudi od vijolične Pagane Zonda, po kateri je bil poznan v Monacu.

Zagotovo niste vedeli, kako v rezervoar natočiti 10 litrov goriva več, kot pa je njegova prostornina

Cene goriv pri prodaji na drobno so v zadnjem letu naravnost eksplodirale, kako privarčevati kak liter ali dva in kako tedaj, ko cene nekoliko padejo v rezervoar natočiti čim več goriva, pa sta posledično postali dve še kako aktualni temi. Kot so nam pojasnili na Petrolu je namreč v rezervoar sodobnega avtomobila mogoče spraviti precej več goriva, kot pa po podatkih proizvajalcev znaša njegova prostornina.

Uradno: Evropska avtomobilska velikana se razhajata!

Sodelovanja in razhajanja med avtomobilskimi proizvajalci niso v sodobnem svetu, kjer industrija močno teži k zmanjševanju stroškov, nič nenavadnega. So pa zato toliko bolj odmevni razhodi, še posebej, če gre za tako velika imena kot sta Renault in Mercedes-Benz. Obe znamki sicer (še) nista napovedali popolne ločitve, sta pa jo (morebiti) nakazali s prodajo lastniških deležev, ki sta jih imeli.

EuroNCAP: kateri avtomobil ni dosegel niti ene zvezdice za varnost? (video)

Kriteriji po katerih organizacija EuroNCAP ocenjuje varnost novih avtomobilov so iz leta v leto bolj strogi, kljub temu pa avtomobilski proizvajalci iz leta v leto večinoma zvečine uspejo zadostiti vsem največjim zahtevam. Da pa se kriterij dejansko močno zvišujejo dokazujejo občasni preizkusi nekoliko starejših modelov, ki v praksi ne uspejo več zadostiti niti najosnovnejšim zahtevam sodobnih preizkusov. To se je pokazalo tudi na zadnjih testiranjih v letu 2021.

Deset v vrsto: motorji z najdaljšim delovnim stažem

Življenjska doba posamezne generacije nekega avtomobila z redkimi izjemami običajno znaša med pet in sedem leti. Življenjska doba pogonskih sklopov utegne biti na drugi strani precej večja. V različnih izvedbah utegnejo posamezni tipi motorjev n trgu zdržati tudi po več desetletij, rekorderju je to uspelo kar 65 let. Morda veste o katerem motorju je govora?

Obetajo se spremembe zakonodaje - S štirih koles kmalu na dve?

V minulem letu je bilo na področju avtomobilizma in motociklizma veliko govora o tem, da bo voznikom, ki imajo dovoljenje za vožnjo vozil B kategorije (osebnih vozil) dovoljena tudi vožnja motociklov kategorije A1 s prostornino 125 kubičnih centimetrov. A julija predstavljena ideja očitno ne bo naletela na plodna tla, precej bolj verjetno je, da bo za to potrebno opraviti še šest ur vožnje v avtošoli.

Renault potrdil govorice: tu je nova Petka!

Podoben status kot zgoraj omenjeni Yugo ima v Sloveniji tudi Renault 5. Nenazadnje so čisto zadnji primerki vozila nastali v Novem mestu. A medtem ko je le malo možnosti za to, da bi še kdaj uzrli novega Yuga, je sedaj jasno, da bo Renault obudil model R5. Tega bo sicer poganjala elektrika, poleg tega, da bo novinec očitno zdelo podoben priljubljenemu mladodobniku pa bo očitno 'dobil' tudi podobno vlogo na trgu.

Cene goriv v Sloveniji - Cene gredo v nebo, a ne zavoljo trgovcev

O dvigovanju cen pogonskih derivatov smo nekoliko višje že govorili, pojav pa je nekoliko bolj opazen postal aprila letos, ko je svet po obdobju nizkih cen surove nafte in obdobju, ko je cena pogonskih agregatov znašala zgolj en evro na liter goriva znova začela rasti. Preverili smo, zakaj prihaja do takšnih gibanj cen in kateri dejavniki pravzaprav vplivajo na to, kakšna je maloprodajna cena goriva oziroma nafte.