Chevrolet

Avtomobilsko tovarno Chevrolet je v sodelovanju z ustanoviteljem General Motorsa Williamom C. Durantom novembra 1911 ustanovil avtomobilski dirkač švicarskega rodu Louis Chevrolet. Leta 1912 je izdelala prvi avtomobil »classic six« a sta se lastnika podjetja kmalu sporekla. Chevrolet je tovarno zato leta 1913 zapustil. Durant, se je po njegovem odhodu usmeril v izdelavo poceni avtomobilov in tovarno leta 1918 podredil skupini General Motors. Kmalu je postala gonilna sila, ki je …

Avtomobilsko tovarno Chevrolet je v sodelovanju z ustanoviteljem General Motorsa Williamom C. Durantom novembra 1911 ustanovil avtomobilski dirkač švicarskega rodu Louis Chevrolet. Leta 1912 je izdelala prvi avtomobil »classic six« a sta se lastnika podjetja kmalu sporekla. Chevrolet je tovarno zato leta 1913 zapustil. Durant, se je po njegovem odhodu usmeril v izdelavo poceni avtomobilov in tovarno leta 1918 podredil skupini General Motors. Kmalu je postala gonilna sila, ki je GM predvsem z modelom 490 uvrstila med največje proizvajalce avtomobilov. V tridesetih in štiridesetih letih so k uspehu pripomogli modeli Stylemaster in Fleetmaster ter Suburban Carryall za osem potnikov, po drugi svetovni vojni pa Bel Air, Corvette, Impala, Biscayne, Chevelle, Malibu, El Camino in Camaro. Sedemdeseta leta sta obeležila Monte Carlo in Vega, na naftno krizo pa se je odzval z manjšima Chevette in Monzo. S-10 Blazer je leta 1983 postal prvi kompaktni SUV. Leta 2005 je General Motors prevzel Daewoo in njegove modele imenoval Chevrolet. Tipično ameriškim chevroletom so se tedaj pridružili manj tipični korejski Chevroleti Spark, Kalos oziroma Aveo, Nubira oziroma Lacetti in drugi, ki so se jim pridružili tudi novi modeli SUV Captiva in limuzina Epica. Prenova znamke je prišla s Chevroleti Cruze, Orlando in Malibu, pomembno vlogo pa je imell tudi električni avtomobil s podaljševalnikom dosega Chevrolet Volt, ki mu je po umiku Chevroleta kot znamke z Evrope sledil še povsem električni avtomobil Bolt.

Testi

Vzporedni test: Corvette Z06, F-Type R AWD Coupe, AMG GT S, GT-R Track Edition, 911 Turbo

Test: Chevrolet Trax 1.7 MT6 4x4 LT

Kratki test: Chevrolet Cruze SW 2.0 D LTZ

Kratek test: Chevrolet Cruze 2.0D LTZ (5 vrat)

Kratek test: Chevrolet Orlando 2.0D (120 kW) LTZ

Vzporedni test: Chevrolet Aveo 1.3D (70 kW) LTZ in KIA Rio 1.1 CRDi Urban (5 vrat)

Chevrolet Cruze 1.8 LTZ

Kratek test: Chevrolet Orlando 2.0D (120 kW) A LTZ Plus

Test: Chevrolet Captiva 2.2 D (135 kW) LTZ AT

Test: Chevrolet Orlando 1.8 LTZ

Ostali članki

25 najboljših avtomobilov vseh časov (po izboru Playboya)

Američan prodaja luksuzne športnike za pomoč žrtvam koronavirusa

Chevrolet Corvette je prekinil še eno tradicijo

Chevrolet Corvette za 21. stoletje je tu

Chevrolet objavlja prve uradne fotografije prve Corvette s sredinsko nameščenim motorjem

Chevrolet eCOPO Camaro je pokazal svoje električne mišice

Chevrolet Camaro v leto 2019 v pomlajeni podobi

Zgodovina: Chevrolet – ameriška znamka s švicarskim navdihom

Nova Corvette močnejša kot kadarkoli prej

Vse kaže, da bo tudi Citroën imel svojega 'Bolta' na električni pogon

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri