Deset najbolj branih v 2020: moto testi

Drugi dan pregleda najbolj branih vsebin leta 2020 namenjamo ljubiteljem dvokolesnikov.

Deset najbolj branih v 2020: moto testi (foto: Arhiv AM) Arhiv AM
30. 12. 2020

Tako kot pri avtomobilih je bilo tudi pri motociklistih letošnje leto bolj kot ne pusto. Prihode novosti smo namreč ob premierah večinoma spremljali le preko spleta, čeprav se je sem ter tja zgodila tudi kakšna izjema, k sreči tudi zelo zanimiva, kot je recimo povsem nov BMW-jev 'Cruiser', ki ga je sredi poletja po Bavarskem prvi zapeljal Primož Jurman. A že dejstvo, da je odpadel največji moto salon v Evropi, EICMA kaže na to, da smo bili prikrajšani za številne novosti.

Vseeno pa smo vsak mesec tudi v letu 2020 lahko postregli z novimi moto testi, pa tudi kakšnim primerjalnim. Eden izmed njih je bil še posebej zanimiv, pa čeprav se je med seboj pomerila trojica vozil, za katero bi marsikateri čistokrvni motociklist dejal, da je ne smemo uvrščati med motocikle. In tudi tako kot med avtomobilskimi testi so se tudi tukaj na lestvico najbolj branih uvrstili nekateri testi, ki smo jih objavili že več kot desetletje nazaj.

1. Test: BMW F 800 GT (2013)

V idealnem svetu si vzamemo čas za potovanje, preučimo pot, se pripravimo in nato z užitkom prepeljemo začrtano pot, ki nas napolni z novimi izkušnjami in doživetji.

2. Vzporedni test: Can-Am Ryker, Yamaha Niken, Quadro Qooder (2020

Tako nenavadnih vozil na testu naenkrat še nismo imeli. Ker so vsak povsem svoja zgodba, seveda primerjalni test odpade, zato je to vzporedni test, kjer vam želimo podati našo izkušnjo s temi ZF-vozili, ki bi z lahkoto odigrala kakšno vlogo v sagi o Vojni zvezd.

3. Primerjalni test: Skuter za jurja (2009)

Mulci, vemo, kako vam je. Tudi mi smo bili stari 14 in bili zakurjeni za Aprilio SR, Yamaho Aerox pa Gilero Runner in podobne športne skuterje. Takrat so stali debelih 400 tisočakov, danes za (skoraj) enake hočejo dva tisočaka in še več. To pa je veliko denarja za 'moped'.

4. Test: BMW F 900 R (2020): Uspelo mu je na videz nemogoče

Kategorija 'roadsterjev', torej slečenih motociklov brez oklepa s prostornino od 600 do 900 kubičnih centimetrov, je hudo priljubljena in nabita z zanimivimi stroji. BMW od letos stavi na povsem nov motocikel, ki je drzen v vseh pogledih in izziva tradicionalno uspešno japonsko konkurenco.

5. Test: Yamaha TMAX 560 (2020): 300.000 povezanih

Medtem ko so nekateri sveto prepričani, da je Yamaha TMAX kralj v razredu maksi skuterjev, ne manjka niti tistih, ki menijo, da gre pri vsem skupaj zgolj še za famo in staro slavo. No, pri Yamahi se na slednje ne ozirajo, kljub temu pa so trdno odločeni, da žezla (še) ne bodo predali konkurenci.

6. Test: BMW S1000 xr (2020): Njegova uporabnost ne pozna meja

V časih, ko nam tovarne ponujajo vse ožje in nišno usmerjene usmerjene motocikle, opažam, da so mi vedno bolj pri srcu motocikli iz razreda 'sport adventure'. BMW S1000 XR je v njem brez dvoma doma, a pomembnejše je to, da je že danes pripravljen na prihajajočo štirivaljno italijansko konkurenco.

7. Test: BMW F 850 GS Adventure (2020): Kje pa je motor?

Prvič sem ga zagledal parkiranega pred Beemvjevo stavbo, in ker je bil z nosom parkiran naprej proti steni, sem imel na voljo le pogled od zadaj. O. K., nekaj so zafrknili, tole je GS s 1.250-kubično boksersko 'mašino', jaz pa sem prišel po F 850 GS. Ko pa sem prišel čisto blizu in sta stranska kovčka razkrila motor, sem samo debelo pogledal.

8. Test: BMW BMW R 1250 GS Exclusive (2019): Popolnost?

Kateri motocikel je najboljši, kateri mi je najbolj všeč? Zelo preprosto, a najzahtevnejše vprašanje.

9. Aktualno: vožnja maksi skuterja z izpitom za avto - Quadro 3 in Piaggio MP3 500 (2016)

Preizkusili smo dva zelo zanimiva trikolesna maksi skuterja, ki ju lahko vozite tudi z izpitom B-kategorije. Za marsikoga zelo aktualna tema z vprašanjem na koncu, ali se to izplača, je res vožnja enaka tisti z motocikli?

10. Moto test: Yamaha Tracer 700 (2020): Evropska Japonka

Napeto prerivanje v srednjem motorističnem razredu, kjer je konkurenca vse ostrejša, sili proizvajalce, da poleg vse bolj napredne tehnike kupcem ponujajo tudi cenovno zanimive motocikle. Tudi v razredu športno-turističnih motociklov je tako. In v tem razredu je Yamaha Tracer 700 še zlasti zaželen stroj.